League of Legends handler ikke om å drepe motstanderen. Det er et spill der du vinner ved først å knuse motstanderens nexus. For å gjøre dette introduserer vi split-strategien.


Det finnes mange forskjellige typer spill som for tiden spilles og elskes av mange mennesker. Et av de beste er imidlertid League of Legends, eller LOL, som har eksistert lenge og fortsatt tiltrekker seg mange mennesker. League of Legends er et svært gammelt spill, og den første serveren ble åpnet i 2011 i Korea, og det har allerede eksistert i 12 år. Fordi det er så populært, blir de profesjonelle turneringene stadig større, og fjorårets verdensturnering hadde en samlet premiepott på over 5 millioner dollar. Det er derfor naturlig at det har blitt en sport som folk studerer og utøver profesjonelt, ikke bare for moro skyld. Som i alle andre idretter finnes det mange ulike strategier. En av dem er split-strategien, som vi skal forklare i detalj nedenfor.

La oss først snakke om grunnleggende informasjon og regler for Rolle. Først og fremst er Rolle et 5v5-spill som foregår på et kart som heter Summoner's Canyon. Det er 10 personer som spiller sammen på dette kartet, og det grunnleggende målet for hvert lag er å ødelegge motstanderens bygning kalt Nexus. Hvert lags nexus befinner seg klokken 1 i øvre høyre hjørne og klokken 7 i nedre venstre hjørne. For å ødelegge dette nexuset velger hver spiller en figur, kalt en champion, og hver spiller bestemmer selv hvor de vil spille denne championen: øverst ved 11, i midten og nederst ved 5. Det er vanlig å ha én person øverst, én i midten og to nederst. Den andre personen vandrer rundt på banene i midten av hovedbanen for å hjelpe folk på hver hovedbane.

I dette spillet kan du tjene penger for å kjøpe gjenstander som gjør karakteren din sterkere og sterkere. Penger får du som standard, men du kan også få dem ved å drepe motstanderne dine og ved å drepe nøytrale figurer, såkalte minions, langs hver hovedvei. Det finnes også nøytrale monstre i de smale smugene mellom hovedgatene som du kan drepe for å tjene penger. I dette spillet kan du dø og komme tilbake til livet etter en viss tid. Dette gir deg imidlertid en ulempe, for mens du er død, kan motstanderen fritt ødelegge lagets bygninger og tjene penger, noe som gjør dem sterkere. Hvert lags bygninger på dette kartet er ikke bare knutepunkter, men det finnes også bygninger midt på hovedveien som kalles tårn. Disse bygningene angriper motstanderlagets figurer, så de er egentlig de første bygningene du må ødelegge for å ta Nexus. Du trenger selvfølgelig ikke å ødelegge alle tårnene før du kan ødelegge nexusen. Du må likevel ta ned noen tårn for å gjøre veien til motstanderens nexus trygg.

Hver figur har det som vanligvis kalles fire ferdigheter. Hver ferdighet har en spesifikk tast, og når du trykker på tasten, utføres ferdigheten. Disse ferdighetene og grunnleggende informasjon om karakteren avgjør hvilken rolle de har. Det finnes en dealer som deler ut skade til motstanderen, en tank som tar skade fra motstanderen, og en supporter som helbreder eller beskytter lagkameratene. Disse rollene gjør det mulig for lagene å lage ulike strategier. Generelt sett er det ikke alltid at ferdighetene fungerer for motstanderen eller hjelper laget ditt. Noen ganger fungerer de ikke bra, og noen ganger kan de til og med gi det samme laget en ulempe hvis de brukes feil. For spillerne er det viktig å kunne bestemme seg for hvordan de skal bruke en ferdighet på brøkdelen av et sekund, og å kunne matche ferdigheter for å vinne spillet. Det er her store flerspillerkamper i stor skala kan være en fordel.

Men på et eller annet tidspunkt fant koreanerne ut hvordan de kunne planlegge ulike strategier og vinne spillet selv om de døde om og om igjen i kamp. I et spill som heter Roll, vinner man ikke ved å drepe motstanderen. Grunnprinsippet er at man vinner ved å ødelegge motstanderens bygninger først og deretter det endelige nexus. Med riktig bemanning kunne vi spille spillet på en slik måte at i det øyeblikket motstanderen sendte inn flere folk for å slåss, ville laget vårt være på den andre siden, knuse bygninger og rykke frem. Det var dette vi kom til å kalle split-strategien.

Når spillerne kjemper mot hverandre, er de alle ganske flinke til å matche ferdigheter, unnvike og gjøre gode vurderinger, så det er ikke så vanlig å drepe hverandre når man er én mot én. Derfor er det noen ganger nødvendig å slåss i grupper eller med flere spillere. Det er her split-strategien kommer inn i bildet. Delingsstrategien gjør at du unngår å slåss. Tenk på spillets kart som større enn det er. Det tar lengre tid enn du tror å komme seg fra en hovedvei til en annen. Mens motstanderen reiser frem og tilbake mellom disse veiene, kan du gjøre stor skade ved å treffe tårnene deres. I noen tilfeller kan du til og med ødelegge dem. Så når det andre laget prøver å drepe laget mitt, må spilleren på mitt lag gjøre sitt beste for å komme levende ut av kampen. De andre lagkameratene vil dra nytte av å knuse motstanderens tårn i deres vei.

I begynnelsen av spillet sprer vi ut personellet vårt som nevnt ovenfor, men i de senere stadiene pleier vi å holde sammen i kamp. I dette tilfellet består laget vårt fortsatt av fire personer, mens én person holder seg for seg selv og fortsetter å ødelegge motstanderens tårn. Det er viktig at disse fire personene holder de fem andre på tå hev eller engasjerer dem, men det er også viktig å ha én person fra samme lag som ikke deltar i kamp. Vanligvis vil spilleren som har ansvaret for å holde seg unna og fortsette å ødelegge tårnet, bruke en figur som har en fluktfordel. Grunnen til dette er at motstanderen kan sende noen få personer for å forsvare seg, slik at de kan bruke noe sånt som en hoppferdighet for å komme seg unna deg mens du angriper. Kort sagt, det er en måte å erte motstanderen på. Dessuten bruker du i utgangspunktet en svært kraftig figur. Hvis du uunngåelig blir forsinket med å stikke av, kan du omgå dette ved å bruke en figur som er sterk nok til å vinne en en-mot-to-kamp.

Som et resultat av dette er splittstrategien en spillstrategi som anerkjenner essensen i rullespillet. Det var en strategi som husket at man ikke vinner ved å drepe motstanderen, men ved å knuse nexusen deres først. Det kan virke veldig overfladisk og uinteressant, men jeg synes det er en strategi som er verdt å prøve hvis du vil vinne en kamp med en total premiepott på 5 millioner dollar.